fbpx

Виртуоз в продажбите – как да открием собствената си виртуозност

Тренингите, които правя, могат да се отнесат към различен контекст, независимо дали става въпрос за продажби или взаимоотношения.

 

Тренингите, които правя, могат да се отнесат към различен контекст, независимо дали става въпрос за продажби, взаимоотношения в работата, между родител и дете, между партньори, между началник и подчинен, между колеги – принципите са едни и същи.

Ние обменяме стойност за стойност и в един момент обменяме стойност срещу пари.

Начинът, по който аз започнах да изграждам продажбените тренинги, всъщност е на основата на терапевтичните модели, които съм изучавал. Това са невролингвистичното програмиране, телесна психотерапия, малка част от хипнотерапията. Всъщност това е нещо, което наистина ме вълнува, и  не спирам да дълбая в тези теми и в тези посоки и работейки с чисто човешкото, разбирам колко естествено е това да си помагаме, да се подкрепяме и в крайна сметка да обменяме пари в замяна на някаква стойност.

 

Тренингът “Виртуоз в продажбите” е за това как да открием собствената си виртуозност.

Може да видите кога са следващите ни събития тук: https://salescoach.bg/events/

 

Виртуоз означава майстор, който се отличава от другите майстори с нещо, което прави индивидуално, а всеки има собствените си силни страни. Един успява с това, че много говори. Някой успява с това, че е малко по-агресивен, някой успява с малко сексапил, друг – с малко повече дистанция.

Ние, работейки в една среда, в която обмяната на стойност, независимо дали е пари, добра дума, усмивка или някой да свърши нещо за теб, е естествена, разбираме, че това са естествени процеси:

  • да общуваме добре
  • да разбираме как се говори
  • как да избягваме конфликтите
  • как можем да вземем повече, като дадем по-малко
  • как да балансираме това даване или получаване

и всичко да бъде в синхрон.

 

Част от официалната премиера на първата книга на Георги Христулев „От любов към продажбите“.