fbpx

Уникалността на всеки клиент

Вярно е и никога не съм оспорвал, че всеки човек, всеки клиент, всеки бизнес е абсолютно уникален и индивидуален.

Вярно е и никога не съм оспорвал, че всеки човек, всеки клиент, всеки бизнес е абсолютно уникален и индивидуален.

 Не е измислена една и съща система или метрика за всички. Например един дневен отчет. Моят е различен от вашия. В своята същност това е отчет – процесът е един и същ за създаването му, но параметрите вътре и описаните дейности са различни. Адекватното изграждане на такъв отчет изисква разбиране в дълбочина на бизнеса. Разбиране на уникалността на клиента. Например дали ще продаваш стоката пред магазина или в магазина са два коренно различни процеси. От това продуктът да е отвън, или клиентът ще влезе в магазина, има огромна разлика. Начинът, по който ще мине, дали първо ще види тази стока, или след това другата – съвсем различни процеси. Всеки процес има необходимост от различни финансови параметри – човешки или финансови ресурси.

Аз вярвам, че всеки клиент е напълно уникален и индивидуален.

Стандарти могат да се прилагат само върху статистиката. Но какво обхваща тя? Нека предположим, че сме попитали 1000 човека за това дали искат града ни да стане по- хубав. Техните отговори биха изглеждали така: с “да” са отговорили 70%  но дали това е общовалидно за цялата държава. Важно е да имаме предвид къде са попитали тези 1000 човека. В центъра на София или в центъра на Тутракан? Във Филиповци или в Лозенец? Откъде е тази представителна извадка, кой е участвал в нея, какъв е неговият  хуманитарен статут, какъв е неговият емоционален статут, по какъв начин той е придобил тези компетенции – много въпроси и малко отговори. Дали това е правилната аудитория, дали данните в статистиката са точни? Ето как индивидуалността определя успеха на общото и изважда резултата от сухата статистика. Да, следва се модел, но се подхожда персонално към всеки.

Затова и аз в консултациите си с всеки клиент подхождам уникално, съобразявайки се с негова индивидуалност. Ползвам знанията си и познати похвати, но винаги се опитвам консултацията да е ориентирана към конкретния казус. Знам, че ако се вгледам в детайла ще мога да намеря решението на целия казус, а нали това е най-важно, когато сме се доверили на консултант – да намери индивидуалното решение за нас самите?!

Свържете се с мен на georgi@salescoach.bg и заявете час за своята индивидуална консултация. Заедно ще намерим вашата уникалност и индивидуалния подход, с който ще направим вашия бизнес по-успешен и подреден.