fbpx

Направете ученето свой ежедневен навик и бъдещето ви ще ви благодари!

Всеки, който спира да се учи вече е стар, независимо дали е на 20 или на 80 години. Най-великото нещо в живота е да поддържаш ума си млад.
Хенри Форд

Много от нас все още живеят с мисълта, че след като напуснат училище или университета с диплома в ръка, няма да имат повече нужда да овладяват различни области на знанието. Реалността обаче е, че вече не живеем в свят, в който ученето може да остане фиксирано за когото и да било, в който и да е бранш. Темпът на промяната се ускорява и за да бъдат готови да участват в следващата еволюция, специалистите трябва да приемат навици и практики, които дават възможност за учене през целия живот.

Голямото предизвикателство на това е, че много хора приемат, че не са способни или не са добри в него. Казвам си, че не съм математик. Не схващам кода. Писането не е моята силна страна. Забележки като тези могат да създадат усещането, че ученето само по себе си е извън нашия контрол.
Нищо такова. Ние можем да поемем контрол върху нашето самоусъвършенстване посредством правилен начин на мислене – особено това, което се нарича „мислене за растежа“.

Много хора приемат, че умът и талантите им са фиксирани и че няма нещо, което да направят, за да променят тези качества. Това погрешно предположение води до академична и кариера стагнация.

Има и други, които вярват, че интелигентността им не е предопределена още при раждането им и че те могат да разширят своите способности. Те активно търсят възможности за учене, усвояват повече в училище и постигат големи неща в кариерата си.

Адаптацията е валута, която струва теглото си в злато в днешния предприемачески свят, в който иновациите непрекъснато променят играта.

Ученето не само ще ви позволи да оцелеете в този променящ се пейзаж, но и да процъфтявате в него. Да си постоянно учещ се означава да бъдеш изкусен в своята област, над средното равнище и винаги в крак с новите тенденции. А формирането на навици за неспиращо обучение не би трябвало да бъде трудно или да отнема ужасно много време.

Днес ви предлагам 3 интелигентни начина да превърнете ученето в свой ежедневен навик:

Определете точни и конкретни цели на ученето.

Първо и преди всичко, идеите ви за самоусъвършенстване, които ви се въртят из главата, трябва да видят бял свят. Писането на списък за това, което искате да научите, може да ви помогне да се придържате към целите си по ясен начин.

След това разбийте големите си цели на малки и лесно постижими ежедневни, месечни и годишни задачи. Например, ако искате да научите повече за техниките за SEO, ваша цел би могла да бъде да четете поне една или две обучителни статии на ден.

Не е нужно да посещавате училище, за да учите.
Интернет ни даде много невероятни неща – включително достъп до първокласни онлайн курсове, които ни позволяват да се обучаваме по почти всяка тема под слънцето.
Докато по-традиционните методи за обучение, като например физически да посещавате лекции, винаги ще са абсолютно необходими, то интернет също е безценен инструмент, когато задавате посока на пътуването си, наречено учене през целия живот. Това може да разшири вашите хоризонти и да ви позволи да приспособите обучението си към ежедневните си график и нужди.

В мрежата можете да откриете стотици видео курсове за всичко – от финансиране до психология. Има безброй ефективни и достъпни образователни компании, които ви позволяват да търсите конкретни онлайн класове и да ги завършите в свое собствено темпо.

Учене по всяко време.

Сигурен съм, че и в момента страдате от липса на време и вероятно ви е много трудно да отделите такова за учене. Въпреки това, със слушането на подкасти и аудиокниги тази задача е много по-постижима. Перфектното време да се потопите в аудио учене е по време на пътуването до и от работа, или докато тренирате или готвите. Съществуват отлични решения за всеки, който иска да усъвършенства професионалните си умения и да се учи от водещите умове.

Да направиш ученето свое ежедневно усилие може да ви звучи като огромна инвестиция на време, но това ще ви се отплати в бъдеще.

Затова започнете от днес – вашето бъдеще ще ви благодари!

P.S. Ако искате да ви помогна да направите ученето свой ежедневен навик – свържете се с мен на https://salescoach.bg/contact/