fbpx

Да успееш, означава да управляваш растежа си

Всяко нещо, което можем да видим, да разберем, че е там и съществува, да го проверим - можем и да подобрим

От опита си мога да кажа, че за съжаление няма как да получиш всичко веднага и на куп.

Не става като с вълшебната пръчка – “абра кадабра”, казваш вълшебните думи и вече си голям. Не съществуват подобни магии. Разполагаме с параметри, които се задават предварително и са ключови – време, финанси и т.н.

В един етап на растежа тези парамеетри е нужно да бъдат овладени. Това са процеси и ако не са планирани, шансът да стане въртележка и “манджа с грозде” е огромен. Този резултат се получава, когато взимаме твърде много работа, алчни сме, искаме да изкараме пари от пазара, а всъщност нямаме възможността физически да ги поемем работата. И накрая всички сме потърпевши – особено в дигиталния свят.

Когато искаме да растем си казваме “Догодина ще сме 15 човека в офиса”. Ако сега сме 5, започваме да решаваме на малки стъпки как ще управляваме този растеж. На какви етапи, при каква ангажираност ще станем от 5 – 6, от 6 – 8, колко човека ще буферират това… Необходимо е да отчетем риска, че някой може да си тръгне – кой ще буферира това? Това се нарича планиран растеж.

Аз винаги съм се чувствал комфортно в ролята на консултант. Винаги съм успявал – може би е вродено качество или развито след раждането – не знам. Истината е, че успявам да виждам пукнатините, детайлите и в комуникацията и в бизнес моделите. Възможно е да съм развил тази способност на база на опита си на борсата (от там всъщност тръгна моя път в търговията). Там динамиката беше много сериозна. Важно е да усетиш накъде тръгва пазара по определени показатели. Това беше време, в което нямаше мобилните телефони – 1996 година. Бях част от пазар, който е свръх динамичен. Опастнастта да изхвърчиш, ако не успееш да уловиш малките детайли, малките нюанси при бързооборотните стоки е супер голяма.

Например землищата, което добиват например чушки за София. Когато там вали, на 500 км, до 24-48 часа в столицата цената на чушката ще се е качила 2 или 3 пъти. Причената е, че хората не могат да влязат да берат или ще излезе кална стока ако берат т.е. няма да има. Без да се вгледаш в детайлите на пазара, на който си (това е валидно и за всеки пазар) няма как да успееш. По този начин започваш да разбираш истински пазара. Това е ментална стойност – умението да си като микроскоп, да хващаш малката пукнатина, тенденцията, да разбираш от процесите. Аз просто притежавам това умение… или съм го овладял там или ми е вродено.

Забелязал съм, че успявам да продавам само чрез говорене. Заради конкретните думички, това е самата енергия на разговора, тембъра, силата на гласа, начинът, по който са изразени думите. Щастлив съм, че успявам да хвана всички тези нюанси и да ги отделя от общото. Тогава се получава нещо много ефективно.